Hoppa till sidans innehåll

Rasmus Östhammarlopp


Fiskehistoria!

va det äntligen lördag, tävlingsdag.

Meterologerna hade utlovat regn dagen till ära, men himlen lyste klarblå(klockan var dock bara 07:30, start 13:40). Casper hade varit snäll och sovit nästan hela natten(6 timmar) med så jag kände mig rätt så utvilad.

Till frukost blev det en tallrik fiber-havregrynsgröt samt 3 kokta ägg och vätska. Sen blev det en liten promenad för att få igång benen som inte hade känts bra på hela veckan (inte sprungit nåt på 6 dagar). Klockan 10:30 blev det en liten pastatallrik och ett ägg samt vatten sen var det dags att packa ihop, det hade nu blivit lite moln på himlen.

Väl framme på plats letade jag upp nummerlappsutdelningen och studerade bansträckningen, det såg ut att vara en rätt så okej bana, 40% grus/skogsspår 60% asfalt. Jag pratade med några "veteraner" sprungit banan tidigare för lite tips, fick reda på att det va 3 lite större backar, ungefär 1km längs med kusten/hamnen sen in genom stan.

Vädret hade nu ändrats från solsken till +8 grader och 11-12 m/s vind. Klockan va nu 13:20, dags o värma upp lite innan start, drog av mig till knickers och kortärmat och joggade fram o tillbaka me de få som värmde upp. Så ropade speakern upp att de var 5 minuter till start, joggade o ställde mig längst fram längst ut brevid de som såg ut som "eliten" blåsten gjorde att hela startfältet stod o hoppade för att inte få stela ben, måste ha sett rätt roligt ut.

Så gick starten och direkt blev det en klunga på 7-8 man som drog iväg i 3:10 tempo, jovisst tänkte jag och la mig i vad jag trodde va 3:45 tempo som jag hade tänkt köra i.

Första kilometern gick bra, men kände mig inte helt hundra och funderade vart detta skulle sluta. Banan började i lä genom ett skogs/camping parti men sen va det dags för hamnpartiet, direkt när man svängde runt fick man vinden i ansiktet och man riktigt kände hur hastigheten sjönk i hela fältet.

Sen va det första backen upp till stan, jag tänkte på Markus tips och halvblundade vilket gjorde att det inte kändes som man sprang uppåt, sen va det dags för stadspartiet. Man svängde ungefär på varannan gata, jag trodde de skulle vara raksträcka som på kartan.. och helt plötsligt bar det uppför. Men allt hejjande gjorde att man inte tänkte på saken så mycket. Sen var det dags för sista backen, 200 meter i 45-50 graders lutning, den va lite jobbigare än jag trodde. Väl på toppen var det nedförsbacke till varvningen.

Från gruppen jag sprungit med var det bara jag som skulle köra två varv vilket resulterade i en suck. Ska man köra ett varv till själv? Kollade klockan som visade 21:54, kände direkt mjölksyran i benen och tänkte h*****e, hade sprungit i 3:29 tempo första 6,3 km. Hur ska jag orka ett varv till i samma tempo? Ensam dessutom. Bara o bita ihop, första biten gick i samma tempo men när jag kom till hamn/kust partiet så ville jag bara sluta springa. Det va den längsta kilometer jag sprungit någonsin!

Fick fokusera på att det bara var 4 km kvar (dryga 15 min) när jag tagit mig uppför backen och in mot stan. Allt hejjande gav mig en otrolig push och det kändes som jag ökade farten de ca: två km som gick genom "city" och jag bara flög uppför den sista backen (blundandes). Nu var det bara nedför sen in på vallen och målgång, kollade klockan, 44:30. Men jag visste redan vid varvning att jag aldrig skulle orka hålla samma tempo hela vägen. Men det kanske skulle kunna gå under 46:00. Pushade mig själv och klarade det nästan, 46:37. Väl i mål så blev det snabbt påklädning och bananätning.


Så här i efterhand är jag otroligt nöjd med min insats, trodde inte att jag skulle klara av att springa så här fort (snitt 3:41 tempo). Nu är det bara att börja ladda inför Sala den 19:e..


Målet? 4:00 tempo loppet igenom..

 

/Rasmus Eklund

Uppdaterad: 12 FEB 2013 17:24 Skribent: Roger C

 

 Kontakta oss på This is a mailto link

och kolla även in oss på Instagram

Medlemsbloggar

 klicka in och läs!

har du någon? hör av dig!

Postadress:
Västerås LK - Friidrott
Daniel Allard, Bohusvägen 23
72244 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info